Калкулатор за бременост

Алатка која ќе ви помогне доколку сте бремена да го пресметате вашиот ВТР (веројатен термин на раѓање), односно датумот на кој треба да го донесете на свет вашето новороденче.

Во продолжение следат неколку високо специјализирани стручни совети од нашиот тим на доктори за прегледите во текот на вашата бременост.

Прегледи во текот на бременоста:

Прво тромесечие (до 12 гестациска недела):

  • Гинеколошки преглед, пап тест
  • Ехо прегледи
  • Телесна тежина, Крвен притисок
  • Лабораториски анализи (крвна слика, крвна група, биохемија, RH фактор)

Второ тромесечие

  • Ехо прегледи
  • 13 недела ултразвучен скрининг на Down Sindrom
  • 19 недела Генетски сонограм
  • За Rh негативни котрола на антитиела
  • За постари од 35 години амниоцентеза

Трето тромесечие

  • Ехо прегледи
  • Лабораториски анализи
  • Телесна тежина, крвен притисок
  • Надворечен преглед на трудница
  • Кардиотокографија CTG

Прегледите од трето тромесечие се повторуваат во 34, 36 и 38 гестациска недела

Калкулатор за бременост

Последна менструација

Можен датум на зачнување

( Околу 2 недели после последиот менструален период )

Фетална возраст денес:

Седмици Денови

Најдобар временски период за NT скенирање

( 12 недели и 3 дена до 13 недели и 3 дена )

19 Недели / Морфологија Скенирање Датум

Проценет датум на доспевање (40 недели)

Во ,
Вие ќе бидете седмици и дена бремени.

Дата на претходниот ултразвучен преглед и фетална возраст на тој ден

Недели Денови