Сјајни совети за тоа како да се ублажат менструалните симптоми

Истражувањето покажало дека само околу 25% од жените со симптоми поврзани со менструалниот циклус побарале третман. Останатите 75% не бараат помош поради тоа. Немојте вие да бидете една од нив.
Неколку наши совети како би се решиле од тие симптоми и тегоби:

  • Пробајте поубаво да го совладате стресот (јога или слични часови за опуштање)
  • Редовни физички вежби-вежби најмалку 3 пати неделно со што би се зголемил ендорфинот
  • Одмарање и квалитетно спиење
  • Здрава исхрана,храна богата со протеини
  • Намалување на кофеин,цигари и алкохол особено во пременструална фаза.

Консултирајте се со својот гинеколог за додатоци во исхраната како што се витамин Б6, витамин Е, калциум, магнезиум, таблети за болки или хормони.