Simptomat e ovulacionit

Momenti kur qeliza vezë është e pjekur, plasën dhe del nga folikuli dhe lëvizën përreth tubave paraqet periudhën e ovulacionit. Zakonisht gruaja ka cikël prej 28 ditëve, kjo mund të ndryshojë, në disa raste cikli mund të zgjasë edhe 35 ditë.

Dita e 14 para gjakderdhjes menstruale është dita e ovulacionit, e ashtuquajtura ditë pjellore. Nvarësisht prej kësa, për ditë pjellore konsiderohen nga dita e 12 deri tek ajo e 16 të ciklit menstrual, dmth 2 ditë para dhe pas ditës së ovulacionit (për shkak se spermatozoidet mund të mbijetojnë 48 orë në vaginë)

Periudha e ovulcionit është e ndrërlidhur me simptome të caktuara sipas të cilave shumë femra, pa mos shënuar në kalendar ,e dinë se janë në fazën e ovulacionit.

Disa nga këto simptome:

  • Ngjyrë më e erët e vaginës
  • Temperaturë bazale e rritur
  • Paraqitja e akneve
  • Dhimbje në gjinj
  • Ndjesi e fryerjes së trupit
  • Nervozë