Kategori: Shërbimet

Услуги кои ги нуди Гинекомедика

IMSI - Injektim intracitoplazmatik i spermatozoidit morfologjikisht të selektuar

Paraqet varijacion të ICSI, por me atë dallim që gatë IMSI-së me ndihmën e mikroskopit të specijalizuar, me zmadhim të lartë, embriologu i analizon të gjitha strukturat e spermatozoidit duke përfshirë edhe bërthamën ku gjendet materiali gjenetik dhe në këtë mënyrë ygjidhet spermatozoidi më i shëndoshë morfologjikisht.

Ka studime që tregojnë se përdorimi i IMSI-së e rrit përqindjen për shtatzani të sukseshme.

IVF – ICSI (In vitro fertilizimi)

In vitro fertilizimi është teknikë laboratorike e cila mundëson qelizat vezë të fekondohen nga spermatozoidët jashtë trupit të njeriut.
In vitro fertilitimi përmban edhe teknikën e njohur si injektim intracitoplazmatik i spermatozoidëve ose Intracytoplasmatic Sperm Injection (ICSI).

Kjo teknikë relativisht e re mundësoi përparim të madh në trajtimin e problemeve tek pjellshmëria e zvogëluar tek burrat (infertiliteti mashkullorë). Teknika përmban fekondim me mikro injektim të spermatozoidit në qelizën vezë.

Gjatë përdorimit të ICSI teknikës, është e nevojshme vetëm një spermatozoid për një qelizë vezë. Qeliza vezë e fekonduar paraqet zigot nga i cili zhvillohet embrion i cili futet në mitrën e gruas ku vazhdon të zhvillohet.

Varësisht nga nevojat tuaja, ne mund të ju ofrojmë disa opcione:

 • In vitro fertilizim me qelizat e partnerëve (qelizë vezë nga gruaja dhe spermatozoid nga burri)
 • In vitro fertilizim me qelizat e partnerëve (qelizë vezë nga gruaja dhe spermatozoid nga burri)
 • In vitro fertilizim me qelizë vezë nga donor dhe spermë nga parnteri
 • In vitro fertilizim me qelizë vezë nga donor dhe spermë nga donor

Хистеросалпингографија

Метода при која со помош на специјален катетар се внесува контрастна материја во шуплината на матката, а потоа се прави рентген снимка. Контрастната материја освен шуплината на матката, ги исполнува и јајцеводите. Доколку постои запушување на јацеводите, септум ( преграда) на матката или било каква анатомска аномалија тоа ќе се покаже на самата снимка.

Ова испитување е задолжително кај пациентки на кои им претстои инсеминација.

Himenoplastika

FILLIM I RI

Megjithëse kohët kanë ndryshuar, virgjëria duket se akoma ka vlera të larta.

Nevoja për rindërtimin e himenit është për arsye të ndryshme personale, duke përfshirë normat fetare dhe kulturore.

Himenoplastika paraqet rikonstruksion kirurgjik të himenit (membrane që pjesërisht mbyll hyrjen në vagjinë). Në disa kultura dhe religjione, himeni i paprekur është një tregues tradicional i nderit, një shenjë e virgjërisë.

Arsyeja për dëmtimin e himenit, përveç marrëdhënieve seksuale mund të jenë edhe ushtrimet ekstreme dhe përdorimi i tamponëve.

Pyetjet më të shpeshta të pacientëve:

 1. A është e dhimbshme himenoplastika?
  • Vetë ndërhyrja kryhet me anë të anestezisë lokale ose të përgjithshme dhe nuk është e dhimbshme.
  • Pas kalimit të efekteve të anestezisë, disa pacientë mund të përjetojnë mpirje të lehtë në zonën vagjinale e cila pritet disa orë pas ndërhyrjes, për shkak të efekteve të anestezisë.
 1. Sa kohë zgjat ndërhyrja?
  • Ndërhyrja zgjat rreth 30-45 minuta.
 1. A është e sigurt himenoplastika?
  • Himenoplastika është një procedurë e sigurt, shumë rrallë mund të ndiqet nga disa efekte anësore. Ashtu si çdo operacion tjetër edhe këtu ka një rrezik të vogël të infeksionit dhe gjakderdhje të zgjatur, si dhe efekte anësore nga anestezia. Sidoqoftë, ndërlikimet janë shumë të rralla.
 1. A duhet të bëhet ndonjë terapi pas ndërhyrjes kirurgjikale?
  • Pas ndërhyrjes rekomandohet antibiotik si parandalim të infeksioneve dhe analgjetik sipas nevojës.
 1. A duhet dhe sa kontrolle janë të nevojshme pas ndërhyrjes?
  • Rekomandohet një kontroll, 1-2 javë pas ndërhyrjes.
 1. Pas sa kohë duhet hequr qepjet?
  • Përdoren fije me origjinë natyrale që shpërndahen në trup dhe nuk ka nevojë të hiqen.
 1. Kur mund të bëj marrëdhënie seksuale?
  • Në varësi të teknikës së rindërtimit të himenit, me marrëdhënie seksuale mund të fillojë dy ditë pas intervenimit (te himeoplastika me afat të shkurtë), ose katër deri në gjashtë javë pas ndërhyrjes kirurgjike (himenoplastika e përhershme).
  • Në të dyja rastet, himeni do të rindërtohet plotësisht dhe do të rinovohet. Në marrëdhënien e parë seksuale pas ndërhyrjes kirurgjikale vjen deri te plasaritje dhe gjakderdhje nga himeni, njëjtë si në cipën e virgjërisë natyrore.
 1. Cila është kostoja e kësaj ndërhyrjeje?
  • Rindërtimi kirurgjik kushton 500-650 euro e cila përfshin ekzaminimin, të gjitha përgatitjet para operative, anestezia dhe intervenimi kirurgjikal.

TESE - Ndarja e spermës

TESE është proçedurë që shfrytëzohet tek burrat me azospermi opstruktive ose joobstruktive, d.m.th. tek burrat që nuk kanë spermatozoide në ejakulat.
Kjo procedurë kryhet me anestezion lokal, me çka mblidhen spermatozoide direkt nga indi testikular. Për shkak se sasia e spermatozoidëve të mbledhur është e vogël, kjo teknikë gati se çdo herë kombinohet me ICSI - injektim intracitoplazmatik i spermatozoidit.

Skrining për Down Syndrome

Poshtë syndrom është një çrregullim i frutave e cila ndodh si rezultat i ndryshimit kromozomale. Ka një ndryshim në kromozom nr 21 që Trisomy i tij, do të thotë se në qoftë se pozicioni normal i kromozomeve do të jetë XX apo XY këtu ne xxx.

Kontrolli për Daun syndrom është testimi që ndodh në 12-14 javë të shtatzënisë. Bazuar në më shumë shënuesve të shqyrtimit vlerësohet se ekziston rreziku që fëmija të jetë lindur me sindromin Down.

Echo diagnostike

Echo diagnostike në kat është caktim i dijagnozës me ndihmën e EHO aparatit. Me ndihmën e eho aparatit dijagnostifikohen ndryshime në morfologjinë e organeve gjenitale, vërtetohet dijagnoza e shtatzanisë, ndjekje e shtatanisë dhe të ngjajshme.

ISHP Ginekomedika është në posedim tëEHO aparatit 4D HIGH DEFINITION ULTRASOUND, i vetmi i këtij llojit në teritorin e Republikës së Maqedonisë dhe ofron kualitet të lartë të punës me të nga ana e personelit profesionist të specijalizuar.

Në qoftë se jeni prindër të arrdhshëm, të padurueshem ta shifni beben tuaj, tani tek ne mund ti shifni të gjitha lëvizjet e bebes në video inçizim të drejpërdrejtë 4D. Që nga lëvizjet e para të bebes tuaj, rrotullimit, ndëgjim i zemrës së tij pa deri tek grimasat më të imta që i bën.

Mënyrë e shkëlqyer për prindët e arrdhshëm të njoftohen me beben e tyre para lindjes.

4D inçizimi në esencë është video që përmban 3D eho fotografi plus shtohet dimenzioni i 4- koha.

SI DERI NË FOSHNJE TË SHËNDOSHË ME NDIHMËN E 4D APARATIT

Në 3D/4D eho aparatin kryhen shumë kontrolle dhe metoda me të cialt mund të shihni si pëerparon bebja juaj ende pa lindur në brendine e mitrës.

Një ndër metodat skrining më të rëndësishme është skriningu me ultrazë ose eho skriningu, për shkak se është metodë e shpejtë dhe jo invazivendërsa jep shumë informata për frytin dhe shtatzaninë.

Prej javës së 11 deri në 13,5 bëhet skriningu për Down sindrom. Ai bëhet me zbulimin e markerëve gjentik për këtë sindrim, por mundet edhe me markerë biokimik, veçmas ose bashkarisht me eho markerët kur blhet fjalë për vlerë më të lartë prognostike.

Nga java 18-21 bëhet sonogrami gjenetik në bazë me 16 markerë gjenetik. Kjo metodë është me vlerë prognostike të lartë. Rezultat normal është në qoftë se në asnjë nga markerët nuk ka abnormalitet. Nëse ka abnormalitet qoftë edhe në vetëm një marker, me ndihmën e softverit llogaritet se sa është rreziku që i kanoset foshnjes dhe në bazë të kësaj vendoset a ështëe nevosjhme amniocenteza gjenetike ose jo.

Sonogram gjenetik

Sonogram gjenetik është duke shqyrtuar që i bën gratë shtatzëna në mes 18 dhe 23 javë të shtatzënisë. Seen fruta dhe zbulojnë ndonjë anomalitë. Ne kemi ekzaminuar 16 shënuesit jehonë për zbulimin e hershëm të defekteve të fetusit dhe ka një vlerë të lartë parashikuese. Nuk duhet të ketë devijim nga normale në asnjë shënues, dhe në qoftë se ndodh grua shtatzënë është dërguar për procedurat diagnostikuese.

HPV / CIN

HPV virusi është shkaktarë për CIN ndrëshimet, të cilat mundt të jenë, por jo domosdoshmërisht, të kalojnë në karcinom cervikal. Prap se prap, është fakt se karcinomi cervikal është i dyti simbas shpeshtësisë tek gratë pas karcinomit të gjirit.

Informatat në vazhdim do tju ndihmojnë që të kuptoni më mirë këtë gjendje me gjitha karakteristikat e saj dhe mundësinë për shërim:

 • Çka është CIN?
 • Si dijagnostifikohet?
 • Si të parandaloni infeksion me HPV?
 • Simptome të HPV
 • HPV dhe CIN
 • A duhet dhe pse të shërohet?
 • Si trajtohet CIN?
 • A janë të nevojshme kontrolle pas tretmanit?
 • A duhet të trajtohet dhe partneri?

Çka është CIN?

(cervical intraeptelial neoplasm)neoplazmë intraepiteliale cervikale. Termini neo dont të thotë i ri, ndërsa termini plazija dont të thotë rritje. Neoplazma intraepiteliale cervikale dont të thotë rritje abnormale të qelizave cervikale, dhe quhet edhe displazion cervikal.

CIN nuk është karcinom!

Klasifikohet në tre shkallë: CIN 1 (displazion i shkallës së ulët), CIN 2 (displazion i shkallës së mesme) dhe CIN 3 (displazion i shkallës së lartë)
Kjo sëmundje bën pjesë në grupin e sëmundjeve transmisive seksuale ose STD (sexually transmited diseasses) ndërsa e shkaktojnë disa nën tipe të virusit gjenital i quajtur human papiloma virus ose HPV. Shfaqjen e sëmundjes e favorizojnë edhe faktorë egzogen si konsumimi i duhanit, mungesë e acidit folik në ushqim. Më shpesh sëmuren vajza në moshën 25-35 vjeçare, por edhe popullata tjetër nuk është e kursyer.
Pjesa e jashtme e qafës së mitrës dhe vaginës janë tl mbuluar me shtresa të shumta të qelizave të quajtura qeliza pllakore ose epitel pllakorë. Normal, në bazën e këtyre shtresave gjenden qeliza te reja, ovale. Si qelizat zhvillohen ashtu ngjiten në shtresat e mësipërme të mukozës dhe bëhen pllakore. Këto shtresa të qelizave janë të ndara nga strukturat më të thella me të ashtuquajturën membranë bazale që ëahtë veçanërisht e rëndësishme për caktimin e shkallës së ndryshimeve.

Displazion i nivelit të ulët (CIN 1)

Të ndryshuara janë vetëm një numër i vogël në pjesën më të poshtme të mukozës. Kjo shkallë e displazionit mundet, në raste të caktuara edhe spontanisht, të tërhiqet. Megjithatë shumë studime favorizojnë shërimin që të prevenohet eventualisht përparimi i sëmundjes.

Displazion i nivelit të mesëm (CIN 2)

Qelizat e sëmura përfshijnë më shumë se gjzsmen e mukozës së qafës së mitrës.
Tretmani pët shërim është i domosdëshëm!!!

Displazion i shkallës së lartë (CIN 3)

E quajtur gjithashtu edhe canrcinoma in situ. Qelizat e sëmura përfshijnë të gjith mukozën e qafës së mitrës deri tek membrana bazale, por membrana mbetet e shëndoshë.
Carcinoma in situ don të thotë karcinom në vend dhe shërimi urgjent është i domosdoshëm!!!
Tek të gjitha stadiumet e CIN dhe carcinoma in situ, ndryshimet ndodhin mbi membranën bazale të mukozës së qafës së mitrës.

Tek karcinomi invaziv, përkrah gjith trashësisë së mukozës së qafës së mitrës, qelizat e sëmura e depërtojnë edhe mebranën bazale. Shërimi i kësaj gjendje ndryshon komplet nga shërimi i CIN ndryshimeve dhe carcinoma in situ dhe shumë shpesh është i nevojshëm tretmani radikal kirurgjik.

Si dijagnostikohet?

HPV dhe Cin ndryshimet zbulohen me PAP testin, megjithatë pap testi është vetëm skrining metodë, deri tek dijagnoza përfundimtare arrijmë me anë të kolposkopit (metodë me çka vërrejmë qafën e mitrës) dhe biopsion (Marrja e pa dhimbshme e mostrave shumë të vogla nga qafa e mitrës). Përderisa me këto metoda vërtetohet prezenca e HPV, është e pëlqyeshme të bëhet tipizim i virusit, të tregohet për cilin nën tip të virusit bëhet fjalë që të mund të parashikojmë yhvillimin eventual të sëmundjes.

Si të parandaloni infektimin me HPV?

Në princip ka dy mënyra të prevenimit të infektimit me HPV virusin:

 1. Apstinim
 2. Përdorim i prezervativëve

Simptome të HPV

Shumica e njerëzve që janë të sëmurë me HPV nuk dinë se e kanë virusin. HPV virusi në 90 % të rasteve nuk shfaq simptome. Megjithatë disa nga nën tipet e HPV virusit mund të shkaktojnë paraqitje të kondilomeve gjenitale tek gratë dhe burrat. Tipe tjera mund të shkaktojnë dhe lloje të ndryshme të kancerit.

HPV dhe CIN

CIN ndryshimet janë ngushtë të lidhura me HPV virusin, gjejgësisht HPV virusi është shkaktarë i CIN ndryshimeve. Egzostojnë më shumë se 130 nën tipe të këtij virusi, të ndarë në grupe në bazë të agresiviteti. Bartësit e këtyre grupeve me rrezik të lartë janë HPV 16 dhe HPV 18. Sigurisht, egzistojnë edhe tipe tjera me rrezik të lartë.

A duhet dhe pse të shërohet?

Edhe pse CIN nuk është karcinom, mund të zhvillohet në karcinom. Displazioni i nivelit të ulët CIN 1 ndonjëhere mundet spontanisht të tërhiqet pa tretman. Në të gjitha shtetet e Evropës perëndimore praktikë prevenimi është trajtimi i HPV ndryshimeve në mitër. Nuk egziston metodë me të cilën do të parashikohet cili ndryshim CIN 1 do të tërhiqet dhe cila dë të kalojë në CIN 2 ose eventualisht karcinom. Sigurisht, nën tipet e HPV, sistemi imun i organizmit, konsumimi i duhanit, dhe faktorë të jashtëm të tjerë ndikojnë në rezultatin. Për shkak se virusi gjendet në vetë qelizat, me largimin e tyre largohet edhe vetë virusi, gjegjësisht nuk mbetet më gjatë në organizëm.

Si shërohet CIN?

Egzistojnë disa mënyra të shlrimit. Cila mënyrë dë të zgjidhet nvaret nga stadiumi i ndryshimit, moshës së gruas, prezenca e problemeve tjera gjinekologjike dhe të ngjajshme. Përvoja e punës e mjekut dhe disponimi me pajisje janë me rëndlsi të madhe.

Metoda më shpesh të përdorura janë:

 1. Laser tretmani. Superior dhe mënërë më e përdorur për shërimin e CIN ndryshimeve. Me rreze të hollë laseri largohen gjitha qelizat e sëmura. Përparësitë: zgjat pak, pa dhimbje, shërim për kohë më të shkurtër për shkak se nuk largohet qafa e mitrës. Rekomandohet tek gratë që ende nuk kanë lindur. përqindja e shërimit me sukses është mbi 95 %. Mangësitë: pajisje të shtrenjta.
 2. Laser tretmani. Superior dhe mënërë më e përdorur për shërimin e CIN ndryshimeve. Me rreze të hollë laseri largohen gjitha qelizat e sëmura. Përparësitë: zgjat pak, pa dhimbje, shërim për kohë më të shkurtër për shkak se nuk largohet qafa e mitrës. Rekomandohet tek gratë që ende nuk kanë lindur. përqindja e shërimit me sukses është mbi 95 %. Mangësitë: pajisje të shtrenjta.
 3. Loop ekscizion. Me tel të hollë nën efektin e energjisë eëektrike largohet pjesë nga qafa e mitrës. Përparësitë: metoda njëkohësisht është edhe dijagnostikuese edhe terapeutike. Mangësi: përdorim i limitura.
 4. Konizim: siç tegon dhe vetë emri, konizim është largim i pjesës së qafës së mitrës në formë të konit. Operacioni blhet me anestezion të përgjithsëm. Përparësi: përdoret për shërim të karcinomit in situ. Mangësi: përqindje më e madhe e komplikimeve, mundëstië për komplikime gjatë shtatzanisë për shkak të shkurtimit të qafës së mitrës.
 5. Histerektomia. Largim i gjith mitrës me operacion. Kjo metodë përdoret tek stadiume të larta të sëmundjes.

A janë të nevojshme kontrolle pas tretmanit?

PO!!! Për shkak të mundësisë së përsëritjes së ndryshimeve, apsolutisht kontrollat janë të nevojshme pas tretmanit. Zakonisht janë të nevojshme pap teste në sejcilin 3 muaj të vitit të parë, pastaj në 6 muaj.

A duhet të trajtohet dhe partneri?

HPV është sëmundje transmitive seksuale. Edhe tek partneri duhet të kontrollohet prezenca e HPV. Me lyerje të thjeshtë të penisit me tretës të acidit të uthullës mund të zbulohen të gjitha ndryshimet eventuale tek partneri.

3D / 4D

ISHP Ginekomedika është në posedim tëEHO aparatit 4D HIGH DEFINITION ULTRASOUND, i vetmi i këtij llojit në teritorin e Republikës së Maqedonisë dhe ofron kualitet të lartë të punës me të nga ana e personelit profesionist të specijalizuar.

Në qoftë se jeni prindër të arrdhshëm, të padurueshem ta shifni beben tuaj, tani tek ne mund ti shifni të gjitha lëvizjet e bebes në video inçizim të drejpërdrejtë 4D. Që nga lëvizjet e para të bebes tuaj, rrotullimit, ndëgjim i zemrës së tij pa deri tek grimasat më të imta që i bën.

Mënyrë e shkëlqyer për prindët e arrdhshëm të njoftohen me beben e tyre para lindjes.

4D inçizimi në esencë është video që përmban 3D eho fotografi plus shtohet dimenzioni i 4- koha.

SI DERI NË FOSHNJE TË SHËNDOSHË ME NDIHMËN E 4D APARATIT

Në 3D/4D eho aparatin kryhen shumë kontrolle dhe metoda me të cialt mund të shihni si pëerparon bebja juaj ende pa lindur në brendine e mitrës.

Një ndër metodat skrining më të rëndësishme është skriningu me ultrazë ose eho skriningu, për shkak se është metodë e shpejtë dhe jo invazivendërsa jep shumë informata për frytin dhe shtatzaninë. Prej javës së 11 deri në 13,5 bëhet skriningu për Down sindrom. Ai bëhet me zbulimin e markerëve gjentik për këtë sindrim, por mundet edhe me markerë biokimik, veçmas ose bashkarisht me eho markerët kur blhet fjalë për vlerë më të lartë prognostike.

Nga java 18-21 bëhet sonogrami gjenetik në bazë me 16 markerë gjenetik. Kjo metodë është me vlerë prognostike të lartë. Rezultat normal është në qoftë se në asnjë nga markerët nuk ka abnormalitet. Nëse ka abnormalitet qoftë edhe në vetëm një marker, me ndihmën e softverit llogaritet se sa është rreziku që i kanoset foshnjes dhe në bazë të kësaj vendoset a ështëe nevosjhme amniocenteza gjenetike ose jo.

CIN-CIN (Neoplasia e qafës së mitrës intraepiteliale)

HPV virusi është shkaktarë për CIN ndrëshimet, të cilat mundt të jenë, por jo domosdoshmërisht, të kalojnë në karcinom cervikal. Prap se prap, është fakt se karcinomi cervikal është i dyti simbas shpeshtësisë tek gratë pas karcinomit të gjirit:

Informatat në vazhdim do tju ndihmojnë që të kuptoni më mirë këtë gjendje me gjitha karakteristikat e saj dhe mundësinë për shërim:

 • Çka është CIN?
 • Si dijagnostifikohet?
 • Si të parandaloni infeksion me HPV?
 • Simptome të HPV
 • HPV dhe CIN
 • A duhet dhe pse të shërohet?
 • Si trajtohet CIN?
 • A janë të nevojshme kontrolle pas tretmanit?
 • A duhet të trajtohet dhe partneri?

Çka është CIN?
Cervical intraeptelial neoplasm. Termini neo dont të thotë i ri, ndërsa termini plazija dont të thotë rritje. Neoplazma intraepiteliale cervikale dont të thotë rritje abnormale të qelizave cervikale, dhe quhet edhe displazion cervikal.

CIN nuk është karcinom!
Klasifikohet në tre shkallë: CIN 1 (displazion i shkallës së ulët), CIN 2 (displazion i shkallës së mesme) dhe CIN 3 (displazion i shkallës së lartë)

Kjo sëmundje bën pjesë në grupin e sëmundjeve transmisive seksuale ose STD (sexually transmited diseasses) ndërsa e shkaktojnë disa nën tipe të virusit gjenital i quajtur human papiloma virus ose HPV. 

Shfaqjen e sëmundjes e favorizojnë edhe faktorë egzogen si konsumimi i duhanit, mungesë e acidit folik në ushqim. Më shpesh sëmuren vajza në moshën 25-35 vjeçare, por edhe popullata tjetër nuk është e kursyer.

Si dijagnostikohet?

HPV dhe Cin ndryshimet zbulohen me PAP testin, megjithatë pap testi është vetëm skrining metodë, deri tek dijagnoza përfundimtare arrijmë me anë të kolposkopit (metodë me çka vërrejmë qafën e mitrës) dhe biopsion (Marrja e pa dhimbshme e mostrave shumë të vogla nga qafa e mitrës). Përderisa me këto metoda vërtetohet prezenca e HPV, është e pëlqyeshme të bëhet tipizim i virusit, të tregohet për cilin nën tip të virusit bëhet fjalë që të mund të parashikojmë yhvillimin eventual të sëmundjes

Si të parandaloni infektimin me HPV?

Në princip ka dy mënyra të prevenimit të infektimit me HPV virusin:

 1. Apstinim
 2. Përdorimi i prezervativëve

Simptome të HPV

Shumica e njerëzve që janë të sëmurë me HPV nuk dinë se e kanë virusin. HPV virusi në 90 % të rasteve nuk shfaq simptome. Megjithatë disa nga nën tipet e HPV virusit mund të shkaktojnë paraqitje të kondilomeve gjenitale tek gratë dhe burrat. Tipe tjera mund të shkaktojnë dhe lloje të ndryshme të kancerit.

HPV dhe CIN

CIN ndryshimet janë ngushtë të lidhura me HPV virusin, gjejgësisht HPV virusi është shkaktarë i CIN ndryshimeve. Egzostojnë më shumë se 130 nën tipe të këtij virusi, të ndarë në grupe në bazë të agresiviteti. Bartësit e këtyre grupeve me rrezik të lartë janë HPV 16 dhe HPV 18. Sigurisht, egzistojnë edhe tipe tjera me rrezik të lartë.

A duhet dhe pse të shërohet?

Edhe pse CIN nuk është karcinom, mund të zhvillohet në karcinom. Displazioni i nivelit të ulët CIN 1 ndonjëhere mundet spontanisht të tërhiqet pa tretman. Në të gjitha shtetet e Evropës perëndimore praktikë prevenimi është trajtimi i HPV ndryshimeve në mitër. Nuk egziston metodë me të cilën do të parashikohet cili ndryshim CIN 1 do të tërhiqet dhe cila dë të kalojë në CIN 2 ose eventualisht karcinom. Sigurisht, nën tipet e HPV, sistemi imun i organizmit, konsumimi i duhanit, dhe faktorë të jashtëm të tjerë ndikojnë në rezultatin. Për shkak se virusi gjendet në vetë qelizat, me largimin e tyre largohet edhe vetë virusi, gjegjësisht nuk mbetet më gjatë në organizëm.

Si shërohet CIN?

Egzistojnë disa mënyra të shlrimit. Cila mënyrë dë të zgjidhet nvaret nga stadiumi i ndryshimit, moshës së gruas, prezenca e problemeve tjera gjinekologjike dhe të ngjajshme. Përvoja e punës e mjekut dhe disponimi me pajisje janë me rëndlsi të madhe.

Metoda më shpesh të përdorura janë:

 1. Laser tretmani. Superior dhe mënërë më e përdorur për shërimin e CIN ndryshimeve. Me rreze të hollë laseri largohen gjitha qelizat e sëmura. Përparësitë: zgjat pak, pa dhimbje, shërim për kohë më të shkurtër për shkak se nuk largohet qafa e mitrës. Rekomandohet tek gratë që ende nuk kanë lindur. përqindja e shërimit me sukses është mbi 95 %. Mangësitë: pajisje të shtrenjta.
 2. Krioterapia ose ngrirja. Sonda ngriu fytin e matit në një temperaturë nën zero. Kafazet e dëmtuara kalojnë nëpër një sekrecion jonormal për 30-45 ditët e ardhshme. Përfitimet: metoda drurësh. Zhdukur: trajtime më shumë, trashje
 3. Loop ekscizion. Me tel të hollë nën efektin e energjisë eëektrike largohet pjesë nga qafa e mitrës. Përparësitë: metoda njëkohësisht është edhe dijagnostikuese edhe terapeutike. Mangësi: përdorim i limitura.
 4. Konizim. Siç tegon dhe vetë emri, konizim është largim i pjesës së qafës së mitrës në formë të konit. Operacioni blhet me anestezion të përgjithsëm. Përparësi: përdoret për shërim të karcinomit in situ. Mangësi: përqindje më e madhe e komplikimeve, mundëstië për komplikime gjatë shtatzanisë për shkak të shkurtimit të qafës së mitrës.
 5. Histerektomia. Largim i gjith mitrës me operacion. Kjo metodë përdoret tek stadiume të larta të sëmundjes.

A janë të nevojshme kontrolle pas tretmanit?

PO!!! Për shkak të mundësisë së përsëritjes së ndryshimeve, apsolutisht kontrollat janë të nevojshme pas tretmanit. Zakonisht janë të nevojshme pap teste në sejcilin 3 muaj të vitit të parë, pastaj në 6 muaj.

A duhet të trajtohet dhe partneri?

HPV është sëmundje transmitive seksuale. Edhe tek partneri duhet të kontrollohet prezenca e HPV. Me lyerje të thjeshtë të penisit me tretës të acidit të uthullës mund të zbulohen të gjitha ndryshimet eventuale tek partneri.

Ureoplasma

Ureaplasma urealyticum  është bakterje që paraqitet në mënyrë natyrale, madje dhe si pjesë e florës normalw tek burrat dhe gratë. Paraqitet tek 70% e njerëyve seksual aktiv. Për këtë nuk konsiderohet si sëmundje seksuale transmisive klasike, edhe pse mund të bartet me akt sekasual. Në disa raste mund të bartet edhe me prekje me sekret nga hunda dhe sytë nga personi i infektuar pr shkak se mund të bartet edhe me pështymë dhe gjak.

Zakonisht është asimptomatike, dmth pa simptome dhe për këtë, sipas studimeve mjeksore, është e rëndësishme testimi për këtë bakterje në nivel vjetorë. Nëse do të shfaqen simtpome, ato përfshijnë dhimbje në pjesën e poshtme të barkut, dhimbje gjatë urinimit, sekrejt jonormal dhe gjakderdhje nga uretra. Zakonisht infeksioni zbzlohet kur paraqiten simptome nga gjendje tjera, siç janë uretrit (ndezje e uretrës) epididimit 9ndezje e testiseve), skuqje dhe ndezje e gjenitaleve me ose pa sekret.

Nëse nuk trajtohet, infeksioni mund të shkaktojë infertilitet, uretrit jo specifik, pneumoni, meningit. Mund të përhapet edhe në pjesët tjera të trupit dhe të shkaktojë dëmtim të nyjeve, nervave dhe muskujve. Tek gratë për krah simptomeve të mësipërme, gjatë shtatzanisë mund të shkaktojë lindje të parakohëshme, ma madje dhe vdekje të frytit.

Megjithatë, për shkak të detektimit të shpeshtë dhe patogjenitetit të ulët, ndërlidhja e këtij mikroorganizmi me simptomet serioze të paraqitura mbetet diskutabile.

Spermografia - Ekzaminimi i materialit të farës

Сведоци сме дека современиот начин на живот ( загадениот воздух, стресот,храната која ја јадеме,алкохолот…) доведува до многу болести и пореметувања во нашиот организам.

Dëshmi se të gjith këto faktorë ndikojnë edhe në kulatitetin e spermës është fakti se steriliteti mashkullorë krahasuar sot dhe dikur proentualisht rritet, gati është barazuar me sterilitetin femrorë.

Spermogrami është rezultat nga një sërë analizash të spermës (ejakulatit).
Këto analiza japin informacione për aftësinë e spermatozoidëve për të fekonduar qelizat vezë, numrin e spermatozoidëve, morfologjine dhe kualitetin.

Nga analizat e kryera të spermës ju keni mundësi të mësoni informacione për parametrat në vijim: dukje, likuefakcionin, konzistencë, viskozitet, volumen, motilitet, aglutinim, morfologjinë e spermatozoidëve, koncentrimin e spermatozoidëve, numrin e përgjithshëm të spermatozoidëve në ejakulat si dhe fotografi nga të njejtët.

Sipas rezultatëve dhe vlerave referente nga parametrat e mësipërm dijagnoza mund të jetë njëra nga këto në vijim:

 1. Normozoospermia - ejakulat normal që nuk dallon nga vlerat referente normale
 2. Oligoyoospermia - Numër i prgjithshëm i ulët i spermatozoidëve
 3. Asthenozoospermia- lëvizshmëri (motilitet) e ulët e spermatozoidëve
 4. Teratozoospermia - morfologji e çrregulluar e spermatozoidëve
 5. Azoospermia - mungesë e spermatozoidëve në ejakulat
 6. Necrospermia - Spermatozoide të vdekura në ejakulat
MËNYRA E DREJTË E PREGATITJES PËR SPERMOGRAM

За да резултатите од спермограмот бидат објективни важно е да апстинирате од ејакулација од 3 до 5 дена. Доколку материјалот го носите од дома , тогаш е потребно да купите стерилна чашка за урина од аптека и материјалот да го донесете во Центарот најкасно за еден час. Чашката да биде завиткана во неколку слоја хартија (поради термичка изолираност) и ставена во ќеса.
Семениот материјал можете да го дадете и во самиот Центар, во специјална просторија применета за таа намена.Во тој случај сите потребни средства ги добивате во нашиот Центар.

Në të dyja rastet keni të drejt të qëndroni anonim.

Cakto termin për spermogram
Orari i punës 08:30 -14:30

Mënyra e dorëzimit të spermës:

*mënyra 1: Ta sillni personalisht ose ta dononi materijalin në qendrën për in vitro fertilizim.
Çmimi: 2000 denarë

*mënyra 2: në marrëveshje me ju, materijali të merret (nga shërbimi jonë) nga shtëpia juaj dhe rezulatet ti merrni në e-mail, fax ose mënyrë tjetër komunikimi që ju do e zgjidhni.
Çmimi: 2200 denarë

PAP test

Testi i Papanikolaut ose i njoftur si PAP-test bëhet me qëllim zbilimin e hershëm të ndryshimeve në qafën e mitrës, që mund të sjellin deri tek paraqitja e karcinomit, që don të thotë se PAP-testi i rregullt është prevenim për karcinomin. Për prevenim rekomandohet të bëhet në 6 muaj. Metodë absolutisht pa dhimbje.

Proçedura është si vijon:

Me brushë sterile meret bris (mostër) nga cerviksi (qafa e mitrës). Vëndohet në xham i cili pastaj dërgohet për testim citologjik.
Citologjia është shkencë për qelizat, patologët nën mikroskop nga xhami do të shohin ndrëshimet në qeliza. Sejcili ndryshim në qelizë asocon në dijagnozë specifike. Me pap testin dijagnostifikohen infeksionet dhe ndryshimet në qeliza, të shkaktuara nga viruse-HPV virusi. Virusi i tipit HPV ose bakterjet nuk vërtetohen me PAP test, por vërtetohen me teste tjera (HPV tipizim dhe teste mikrobiologjike).

Ndrshimet në qeliza mund të asocojnë në displazion të lehtë, në kufi dhe të rëndë si dhe në rast më të keq karcinom. Nvarësisht prej kësaj fitohen dijagnozat në vijim:

ASCUS - qeliza pllakore atipike
CIN1 - displazion i lehtë
CIN2 - displazion në kufi
CIN3 - displazion i rëndë
Carcinoma in situ

Tretmani laserik i ndryshimeve në PVU (qafë të mitrës)

Tretmani laserik i ndryshimeve në PVU (qafë të mitrës) ose i ashtuquajturi vaporizim laserik është superior dhe mënyrë më e përdorur për shërimin e ndryshimeve të PVU (qafë të mitrës).

Me rreze të hollë laseri largohen të gjitha qelizat e sëmura. Intervenim afatshkurtër dhe pa dhimbje me kohe të shkurtër të shërimit. Përqindja e shërimit është shumë e lartë, është mbi 95% nga të gjitha rastet e trajtuara me sukses, pa recidive.

Si ordinancë e specijalizuar për ndryshimet e qafës së mitrës, ajo çka është specifike e punës së ISHP Ginekomedika është përdorimi i laserit Ultrapuls diod i cili konsiderohet si metodë e shekullit 21. Kohëve të fundit ndryshimet e qafës së mitrës janë shumë të përhapura si HPV infeksionet, CIN ndryshimet, kondilomet dhe të ngjajshme të cilat në vështrim të parë duken shumë serioze por me intervenim të vogël pa dhimbje mund të largohen përgjithmonë. ISHP Ginekomedika duke shfaqur humanitetin e saj dhe angazhimin ndaj pacientëve të saj në vitin 1998 u pajis me YAG ND laserin që ishte dhe ende është i pari i këtij lloji ne ballkan. Në janar të vtit 2013 u pajis me Larin pulsik ultradiod që është më i ri dhe më i sofistikuar.

Përparësia e këtij laseri është se rrezja e dritës është fleksibile. Me anë të kolposkopit vepron saktësishtnë vendin e sëmurë. Kjo është përparësi për femrat e reja që ende nuk kanë lindru. Nëse është e sëmurë vetëm një pikë vetëm ajo shërohet, indi që është i shëndoshë nuk preket. Qëllohet vetëm në vendin ku është ndryshimi, shkatërohet ai ndryshim më shpesh i shkaktuar nga HPV virusi dhe pacientja me intervenim 1 minutor dhe pa dhimbje është praktikisht e shëruar. Kjo është përparësia më e madhe e laserit me të cilin ne jemi të pajisur si ordinancë, për dallim të laserëve të tjerë si psh laseri CO2 rrezja e të cilit kapën hapësirë më të madhe dhe largon edhe pjesë të shëndosha të indit përreth. Metodë fascinante veçanërisht për gra që nuk kanë lindur. Nuk ka asnjë mangësi dhe dëme anësore.

Kondilome (condylomata accuminata)

Kоndillomet gjenitale (bradavicat) janë të rritura të vogla të sbehta-të kuqëremta dhe zakonisht paraqiten në grupe. Shkaktarë është HPV virusi, tipet me rrezik të ulët të virusit. Në 90 % e rasteve të kondilomeve shkaktarë janë HPV tip 6,9 dhe 11. Sëmundje transmisive seksuale. Deri tek infeksioni me HPV dhe si pasojë paraqitja e kondilomeve vjen nga marrdhëniet seksuale, qoftë vaginal, oral apo anal. Barten edhe mekontakt direkt me lëkurë të infektuar apo mukozë. Fitohen lehtë, edhe nëse përdorni prezervativ. Është gati e pamundëshme të mbroheni nga kjo sëmundje infektive duke patur parasysh se partneri juaj mund të jetë bartës i virusit edhe nëse nuk ka simptome. Simptomet e kësaj sëmundje kryesisht janë paraqitja e pikave të vogla të kuqëremta që rriten dhe shumohen në grupe shumë shpejtë ose vetëm një kondilom që rritet shpejtë. Nga infektimi me virusin deri tek paraqitja e simptomeve mund të kalojë kohë më e gjatë, magjithatë zakonisht paraqiten jo më gjatë se 3 muaj pas aktit seksual me person të infektuar.

Përveç me rrugë seksuale, për shkak se kjo sëmundje është shumë infekstuese, mund të infektoheni edhe nga: toalete publike, tesha të infektuara, peshqire dhe të tjera që i kanë veshur apo përdorur persona të infektuar.

Ka dy mënyra të shërimit, dmth largimit të kondilomeve:

 • E para është me Azot, që është metodë me dhimbje dhe zgjat më shumë.
 • Mënyra e dytë është largimi me laser i kondilomeve që është më efikase dhe më e shkurtër (njëhershme) dhe pa dhimbje.

Këshillë: Mos ndëroni tesha, peshqire e të tjera me miq dhe persona të afërt. Çdo herë të jeni të kujdesshëm kur përdorni toalete publike, dezinfektoni duart pas daljes nga toaleti.

Eхо дијагностика

Echo diagnostike në kat është caktim i dijagnozës me ndihmën e EHO aparatit. Me ndihmën e eho aparatit dijagnostifikohen ndryshime në morfologjinë e organeve gjenitale, vërtetohet dijagnoza e shtatzanisë, ndjekje e shtatanisë dhe të ngjajshme.

ISHP Ginekomedika është në posedim tëEHO aparatit 4D HIGH DEFINITION ULTRASOUND, i vetmi i këtij llojit në teritorin e Republikës së Maqedonisë dhe ofron kualitet të lartë të punës me të nga ana e personelit profesionist të specijalizuar.

Në qoftë se jeni prindër të arrdhshëm, të padurueshem ta shifni beben tuaj, tani tek ne mund ti shifni të gjitha lëvizjet e bebes në video inçizim të drejpërdrejtë 4D. Që nga lëvizjet e para të bebes tuaj, rrotullimit, ndëgjim i zemrës së tij pa deri tek grimasat më të imta që i bën.

Mënyrë e shkëlqyer për prindët e arrdhshëm të njoftohen me beben e tyre para lindjes.

4D снимката во суштина е видео кое содржи 3D ехо слики плус додавање на четвртата димензија односно времето.

Каkо до здраво бебе со помош на 4D апаратот

Në 3D/4D eho aparatin kryhen shumë kontrolle dhe metoda me të cialt mund të shihni si pëerparon bebja juaj ende pa lindur në brendine e mitrës.

Një ndër metodat skrining më të rëndësishme është skriningu me ultrazë ose eho skriningu, për shkak se është metodë e shpejtë dhe jo invazivendërsa jep shumë informata për frytin dhe shtatzaninë.

Prej javës së 11 deri në 13,5 bëhet skriningu për Down sindrom. Ai bëhet me zbulimin e markerëve gjentik për këtë sindrim, por mundet edhe me markerë biokimik, veçmas ose bashkarisht me eho markerët kur blhet fjalë për vlerë më të lartë prognostike.

Nga java 18-21 bëhet sonogrami gjenetik në bazë me 16 markerë gjenetik. Kjo metodë është me vlerë prognostike të lartë. Rezultat normal është në qoftë se në asnjë nga markerët nuk ka abnormalitet. Nëse ka abnormalitet qoftë edhe në vetëm një marker, me ndihmën e softverit llogaritet se sa është rreziku që i kanoset foshnjes dhe në bazë të kësaj vendoset a ështëe nevosjhme amniocenteza gjenetike ose jo.

Kolposkopi

Kolposkopia është metodë dijagnostikuese për mbikqyrje të qafës së mitrës dhe vaginës, dmth për ndjekje të ndryshimeve të qafës së mitrës. Bëhet me ndihmën e aparatit të quajtur kolposkop i cili ka të ndrërtuar okularë me ndihmën e të cilit shifen të gjitha ndryshimet disa herë të zmadhuara, kështu që edhe ndryshimi më i vogël mund të vërrehet dhe të mos lejohet të kalojë në stadin tjetër. Aparati nuk depërton në brendinë e vaginës, por mjeku vetëm vëzhgon nëpërmjet të tij. Për këtë kolposkopioni është plotësisht i pa dhimbshëm.