Синдром на оваријална хиперстимулација – OHSS

Овој синдром се развива како резултат на егзогена терапија со гонадотропини и се јавува во 1-5 % од жените третирани на овој начин. Најголемиот ризик фактор за развој на синдром на оваријална хиперстимулација е PCO синдромот.

Симптомите на OHSS се:

  • Болки во долен дел на абдомен
  • Гадење/повраќање
  • Зголемување на телесната тежина

Изразеноста на симптомите варира, може да бидат лесно или тешко изразени.

Кај тешките форми на OHSS има појава на :

  • Силна абдоминална болка
  • Дистендиран абдомен
  • Асцит( слободна течност во абдоменот)
  • Диспнеја ( отежнето дишење)
  • Олигурија ( намалено лачење на урина)
  • Тромбоемболизам

Дијагнозата се базира врз основа на горенаведените симптоми и на ултразвучниот наод- силно зголемени јајници, со мноштво фоликуларни цисти, слободна течност во абдомен.

Третманот во зависност од изразеноста на симптомите може да биде амбулантски или хоспитален.