Tag: исхрана

10 чекори за здрава бременост

  1. Овошјето и зеленчукот нека бидат најмалку 50% од Вашата дневна диета.
  2. Читајте ги состојките на храната што ја купувате. Избегнувајте продукти со повеќе од пет состојки или такви што содржат конзерванси – Вашето бебе нема потреба од нив.
  3. Движете се секој ден – секојдневни прошетки или јога се многу полезни за Вас
  4. Избегнувајте тешки и мрсни меса – јадете пилешко, телешко, риба
  5. Консумирајте вода, а воедно избегнувајте слатки чаеви, алкохол. Ако едноставно имате потреба од ароматен напитoк ние имаме еден предлог за вас – во чаша  од 200 мл ставете 1/5 свежо исцеден сок од портокал и додатете вода.
  6. Заменето го лебот, пастата, чипсот, крекерите со продукти што содржат фибри – тие ќе му помогнат на вашиот метаболизам.
  7. Заборавете на цигарите – јаглеродниот моноксид што го вдишувате ја преминува лесно плацентарната бариера и директно оди во крвта на вашето бебе.
  8. Јадете почесто, но помали порции – така ќе ги избегнете симптомите на мачнина, гадење, повраќање.
  9. Внимавајте со кафето – големите дози на кофеин водат до вазоконстрикција (стеснување на крвните садови), а тоа води до нарушена циркулација во плацентата.
  10. Не земајте лекови во текот на бременоста, освен ако не се препишани од вашиот лекар.